Katolska kyrkan

Dokumentären "den största synden" (SVT) om sexuella övergrepp och pedofili inom Katolska kyrkan gör en inte bara beklämd och upprörd..

Frågetecknen om grundvalarna för denna kyrka som hävdar sig vara den enda sanna väcks återigen. Likaså undrar man i sitt stilla sinne hur de som verkar för en kristen enhhet underordnad Rom kan göra så med Bibeln i hand. Är detta den församling Jesus sade att han skulle bygga? En toppstyrd organisation med värdslig maktutövning och kontroll med en egen stat därtill? Tillåt mig tvivla..

"Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar. På deras frukt skall ni känna igen dem. Inte plockar man väl vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. Ett träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden. Alltså skall ni känna igen dem på deras frukt. Inte skall var och en som säger Herre, Herre till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja. Många skall säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat med hjälp av ditt namn och med hjälp av ditt namn drivit ut onda andar och med hjälp av ditt namn gjort många kraftgärningar? Men då skall jag säga dem sanningen: Jag har aldrig känt er. Gå bort ifrån mig, ni laglösa!" (Matt 7:15-23)

Är skandalerna inom Katolska kyrkan endast högljudda varningssignaler på att något är grundläggande fel? Är de i själva verket Guds dom över en självrättfärdig och högmodig organisation?

"Den som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd." Hur kan en "kyrka" bestå som på så många avgörande punkter avviker från den lära och undervisning den säger sig bevara? "På den grunden kan man bygga" skriver Paulus och syftar på KRISTUS! "Ty någon annan grund kan ingen lägga än den som är lagd, Jesus Kristus. Om någon bygger på den grunden med guld, silver och dyrbara stenar eller med trä, hö och halm, så skall det visa sig vad var och en har byggt. Den dagen kommer att visa det, eftersom den uppenbaras i eld, och hur vars och ens verk är skall elden pröva." (1 Kor 3:11-13)

Jesus tycks inte heller ha haft ett påveämbete i tankarna då han lägger upp riktlinjerna för den framtida kristna gemenskapen:

"Men låt ingen kalla er rabbi, ty en är er Mästare, och ni är alla bröder. Ni skall inte heller kalla någon på jorden er fader, ty en är er Fader, han som är i himlen. Ni skall inte låta någon kalla er lärare, ty en är er lärare, Kristus. Den som är störst bland er skall vara de andras tjänare. Var och en som upphöjer sig skall bli förödmjukad, och var och en som ödmjukar sig skall bli upphöjd." (Matt 23:8-12)

Så vad annat är att vänta från denna kyrka än vad vi hittills fått se? Det finns bara en klippa "och det är Kristus".(1 Kor 10:4) När människan i högmod gör sig själv till Gud kommer fallet som ett brev på posten.

"Högmod kommer före fall, ödmjukhet kommer före ära" (Ords 18:12)



Soli Deo Gloria







Kommentarer

Populära inlägg