Av Nåd Genom Tro

"Det var inte genom lagen som Abraham och hans efterkommande fick löftet att ärva världen, utan genom den rättfärdighet som kommer av tro. Om de som håller sig till lagen blir arvingar, då är tron utan innehåll och löftet satt ur kraft. Lagen åstadkommer ju vrede. Men där ingen lag finns, där finns inte heller någon överträdelse. Därför heter det "av tro", för att det skulle vara av nåd och löftet stå fast för alla hans avkomlingar, inte bara för dem som hör till lagens folk utan också för dem som har Abrahams tro, han som är allas vår fader. Så står det skrivet: Till fader för många folk har jag satt dig, och det är han inför Gud som han trodde på, honom som gör de döda levande och kallar på det som inte är, som om det vore till" (Rom 4:13-17).

Läste dessa ord häromdagen och tanken gick till de diskussioner som varit kring ämnet "lag och nåd." - "Ska kristna hålla lagen?" var en fråga som ställdes i ett seminarium härförleden och förvirringen och missförstånden tycks vara fler än pyramiderna i Egypten. Tycker dock att ovanstående ord av Paulus är klargörande och tydliga. Vår frälsning och rättfärdiggörelse sker genom Jesus Kristus (Nya förbundet) och inte genom lagen (Gamla förbundet). Självklart och grundläggande skulle man kanske kunna tycka, likväl har diskussionens vågor stundtals gått höga. Att frälsningen är av nåd genom tro är ju ändock det evangelium som Paulus med alla till buds stående medel sökte att befästa, exempelvis i Galaterbrevet.

Följande ord till församlingen i Efesos bär ju samma prägel."Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig." (Ef 2:8)

Missuppfattningen att den kristne därmed skulle hamna i ett laglöst tillstånd tyder väl i så fall på att insikten och uppenbarelsen om evangeliets innebörd ännu inte blivit avslöjad för vederbörande.

"För dem ville Gud göra känt vilken rikedom på härlighet hedningarna har i denna hemlighet - Kristus i er, härlighetens hopp. Honom predikar vi genom att förmana varje människa och undervisa varje människa med all vishet, för att ställa fram varje människa som fullkomlig i Kristus." (Kol 1.27)

Nåd och tro - de begrepp varpå evangeliet och det Nya förbundet vilar på.
"Alltså, om någon är i Kristus är han en ny skapelse. Det gamla är förbi, se, det nya har kommit." (2 Kor 5:17)


Soli Deo Gloria


Kommentarer

Populära inlägg