Livets ord eller människoord?

"Detta förkunnar vi också, inte med ord som mänsklig visdom lär utan med ord som Anden lär, när vi återger andliga ting med andliga ord." (1 Kor 2:13)

Vad var det som särskiljde "förkunnaren" Jesus Kristus från andra förkunnare?
"Han talar inte som de skriftlärde" löd omdömet. Hade han gått på universitet och studerat retorik? Övat talekonst med sin jordiske far, snickaren Josef?
Hans eget vittnesbörd var följande:"Det är Anden som ger liv, köttet är inte till någon nytta. De ord som jag har talat till er är Ande och liv" (Joh 6:63)

Jesus talade inte av sig själv utan genom Anden. Ord som gav liv, även så till de insomnade - exempelvis Lasarus!"Den som Gud har sänt talar Guds ord. Gud ger honom sin Ande utan att mäta." upplyser Johannes.(3:34)

Hur är det då med den som Gud inte har sänt? Men som vill ge sken därav? För honom/henne återstår inget annat än att tala av sig själv, förlitande sig på sin egen mänskliga visdom. Utan Andens sanktion och närvaro blir UPPTRÄDANDET enda utvägen.(2 Kor 11:13) Men skådespeleri hör inte hemma i Guds hus utan passar bättre i Hollywood. Falska profeter och apostlar - hur urskiljer vi dem? Kanske följande ord från uppenbarelseboken (13:18) kan kasta lite ljus över ämnet?

"Den som har förstånd må räkna ut vilddjurets tal, ty det är en människas tal."

Det är väl bara att hoppas att vi har förstånd därtill. Ibland kan man undra.
Sen finns det ju ett inte så litet problem med självutnämnda profeter och apostlar. Vare sig de vill det eller inte blir de ju fiender till Guds verk och en motståndare till hans vägar. Det mänskliga förnuftet i avsaknad av Gudsuppenbarelse bedömer Guds vishet som dårskap. På samma sätt som Petrus gick Satans ärenden och försökte få Guds offerlamm på andra tankar inför världshistoriens viktigaste händelse - Golgata.

""Allt kött är gräs och all dess härlighet är som blomster på marken. Gräs torkar, blomster vissnar, när HERRENS Ande blåser på det.
Ja, folket är gräs! Gräs torkar bort, blomster vissnar, men vår Guds ord förblir i evighet. "
(Jes 40:6-8)

Soli Deo Gloria

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg