Guds Ord eller förmätenhet?

Lite funderingar och tankar i ämnet förmätenhet. Uttrycket förekommer i samband med löftet om profeten i 5 Mos 18. Falska profeter som uppträder i Herrens namn och talar av sig själva känns igen på att vad de profeterar om och lovar aldrig blir en verklighet: "Och om du tänker i ditt hjärta: Hur skall vi känna igen det ord som HERREN inte har talat? så vet: När profeten talar i HERRENS namn och det han säger inte sker och inte går i uppfyllelse, då är detta något som HERREN inte har talat. I sin förmätenhet har profeten talat. Du skall inte vara rädd för honom." 5 Mos 18:21

En profet som lovar guld och gröna skogar? Väckelse och stora segrar? Om så inte sker och det visar sig vara tomma ord kan vi alltså med ordet som grund hävda att profeten talat av sig själv, i förmätenhet. Jesus ger ytterligare ett kännetecken på en falsk apostel - ärelystnad - "söker sin egen ära" (Joh 7:18) En falsk profet skall alltså inte fruktas, det är ju inte Gud som sänt honom.

Även i profeten Jeremia tar Herren upp de falska profeterna:

"Men HERREN sade till mig: Profeterna profeterar lögn i mitt namn. Jag har inte sänt dem eller givit dem någon befallning eller talat till dem. Falska syner, tomma spådomar, löst prat och sina egna hjärtans svek är vad de profeterar för er"(Jer 14:14)

Det verkar alltså inte vara något nytt fenomen att det med jämna mellanrum framträder "profeter" med anspråk på att förmedla Guds vilja och sanning. Har vi då inte alla ibland agerat, talat i förmätenhet? Förmodligen - eftersom endast Gud är fullkomlig! Men då falska profeter och messiasgestalter är ett tidstecken kanske det finns anledning att fråga sig om allt som talas och lovas i Herrens namn verkligen är från honom eller om det är talat i - förmätenhet? Att man har frimodigheten att inta en framskjuten position behöver ju inte nödvändigtvis innebära att det är ens givna plats?

"När han märkte hur gästerna valde ut de främsta platserna, berättade han en liknelse för dem. Han sade till dem: "När någon bjuder dig på bröllop, ta då inte den främsta platsen vid bordet. Kanske någon av gästerna är mer ansedd än du. När den som har bjudit både dig och honom kommer och säger till dig: Lämna plats åt honom, då måste du skamsen inta den nedersta platsen. Nej, när du är bjuden, gå och sätt dig på den nedersta platsen. När värden kommer skall han då säga till dig: Min vän, sätt dig högre upp. Då blir du hedrad inför alla de andra gästerna. Ty var och en som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd."
(Luk 14:8)

"Störst går först" må vara en väg till framgång i denna världen men i Guds rike råder andra förhållanden. "Ingen kan ta sig något som inte blir honom givet från himlen"(Joh 3:27) Tack och lov råder inte djungelns lag i Guds rike! Maktspel med lögn och bedrägeri göre sig icke besvär. I Guds rike är det Herren som råder.

"Jesus sade till dem: "Min kalk skall ni dricka, men platsen på min högra sida och platsen på min vänstra sida är det inte min sak att ge bort, utan de skall tillfalla dem som min Fader har berett dem för." Matt 20:23

Vi kan alltså inte ta oss någon som helst position i Guds rike utan det kan endast bli oss givet. Inga religiösa offer eller tro som försätter berg kan väl ändra på det? "Bli stilla och besinna att jag är Gud, hög blir jag bland hedningarna, hög på jorden"
(Ps 46:11)

Antikrists ande kanske också är förmätenhetens? Att i högmod och uppror vilja sätta sig i Guds tempel och utge sig för att vara Gud? Med en längtan av att vilja bli prisad och ärad - varför inte som en väldig apostel? "Jag vill också i fortsättningen handla som jag gör, för att inte de som söker efter tillfälle att vara som vi i fråga om berömmelse skall lyckas med det. Sådana som de är falska apostlar, ohederliga arbetare, och uppträder som Kristi apostlar. Och det är inget att förvåna sig över. Satan själv gör sig lik en ljusets ängel." (2 Kor 11:12)

"När det gäller vår Herre Jesu Kristi ankomst och hur vi skall samlas hos honom, ber vi er, bröder, att inte så plötsligt tappa fattningen och bli skrämda, vare sig av någon ande eller av något ord eller brev, som påstås komma från oss och som går ut på att Herrens dag har kommit. Låt ingen bedra er på något sätt. Ty först måste avfallet komma och laglöshetens människa, fördärvets son, öppet träda fram, motståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt, så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud." (2 Thess 2:1)


Soli Deo Gloria



Kommentarer

Populära inlägg