Agnarna från vetet?

"Han har sin kastskovel i handen och skall rensa sin tröskplats och samla sitt vete i logen, men agnarna skall han bränna upp i en eld som aldrig släcks."(Matt 3:12)

Hur kommer det sig egentligen att Gud tillåter det falska? Falska apostlar och profeter vilka utlovar sina efterföljare guld och gröna skogar? Att det är fienden som sår ogräset har vi ju Jesu ord på.(Matt 13:25) Men tänk om det onda även i detta fall kan tjäna Guds syften - till att skilja agnarna från vetet?

"Himmelriket är vidare likt en not som kastas i sjön och fångar fisk av alla slag. När den blir full, drar man upp den på stranden och sätter sig ner och samlar de goda fiskarna i kärl, men de dåliga kastar man bort." (Matt 13:47)

Det står ju att Herren ledde israels barn genom öknen, för att pröva deras hjärtan..
(5 Mos 8) Vilka var deras egentliga motiv till att följa honom? Var det för rikedomarna? Fri sjukvård? Sommarstuga vid havet? Bra pension? Ära och position?

Vi läser i skriften att Herren söker sig en brud. Fri från kärlek till denna världens lockelser och begär. Åskådliggjord i Höga Visan: "Min vän är min, och jag är hans.." Här finns inga andra motiv än att dela evgiheten med den älskade. Parallellt med bruden kan vi ju också i skriften läsa om skökan. Där motivet är den egna vinsten och behållningen. Där kärleksbetygelsen är läpparnas snarare än hjärtats.(Matt 15:8)

I åtskiljandet av det äkta från det falska Är Guds ord vårt vapen. "Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar."(Hebr 4:12)

Guds Ord eller traditionen? Vad skall vara avgörande, auktoritatativt? Den frågan diskuteras ju med jämna mellanrum. För Jesus tycks det väl ändå inte ha varit nån tvekan när han av djävulen frestades till att göra avsteg från Guds vilja och väg. "Det står skrivet" (Luk 4:4)

Så vilken auktoritet det än må vara som kallar oss till eftetföljelse - om det inte är uppbackat av Ordet finns väl all anledning att dra öronen åt sig.. Då är sannolikheten stor att vederbörande talar av sig själv, "med egna ord"..(Joh 8:44)

"Men om det än vore vi själva eller en ängel från himlen som predikade evangelium för er i strid med vad vi har predikat, så skall han vara under förbannelse" (Gal 1:8)




Soli Deo Gloria







Kommentarer

Populära inlägg