Den Gud ger makt (Eller varning för vargen)

Den Gud ger makt ödmjukar han först verkar det som. Exempel därpå skulle väl kunna vara Mose, Josef, David..Genom ökenperioder, orättvisa bestraffningar och förföljelser tuktades deras själar, egon till att kunna bära den position som Gud hade i åtanke för dem. En position där de var satta att tjäna inte sig själva utan Guds syften. Är det så att den mänskliga naturen inte förmår att hantera makt utan att först ha ödmjukats för det? Maktfullkomliga ledare som sätter munkavle på oliktänkande och bestraffar kritiker saknas ju inte.

"Ni vet att folkens ledare uppträder som herrar över sina folk och att deras stormän använder sin makt över dem. Men så skall det inte vara bland er. Nej, den som vill vara störst bland er skall vara de andras tjänare, och den som vill vara främst bland er skall vara de andras slav. Så har inte heller Människosonen kommit för att bli tjänad utan för att tjäna och ge sitt liv till lösen för många" (Matt 20:25-27)

Maktmissbruk i kristna kretsar då? Finns det enväldiga diktaturer i den religiösa sfären? När Paulus i 2 Kor 11 skriver om de falska apostlarnas agerande tycks så ha varit fallet. "Ni står gärna ut med dårar, ni som är så kloka. Ni finner er i att man gör er till slavar, att man utnyttjar och utsuger er, att man uppträder utmanande och slår er i ansiktet" 2 (Kor 11:20)

En livaktig verksamhet och karismatisk cirkus tycks alltså inte vara kännetecknet för en sann kristen gemenskap - i all dess ofullkomlighet. För där maktmissbruk och kontroll råder finns nog all anledning att betvivla att det är Gud som har givit denna makt.

Paulus avskedstal (Apg 20) är ju intressant att läsa i sammanhanget. Vad betonar han? Vad varnar han för?"Ni vet hur jag uppträdde hos er hela tiden, från första dagen jag kom till Asien, hur jag tjänade Herren i all ödmjukhet, under tårar och prövningar som mötte mig genom judarnas anslag." (v 19) Vidare :" Jag vet att när jag har lämnat er, skall rovlystna vargar komma in bland er, och de skall inte skona hjorden. Ja, ur er egen krets skall män träda fram och förvränga sanningen för att dra lärjungarna över på sin sida." (v30)

Så även Jesus varnade för vargen..
"Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar. På deras frukt skall ni känna igen dem. Inte plockar man väl vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar?" (Matt 7:16)

Har vi öron att höra med eller har vi tappat hörseln helt och hållet?



Soli Deo Gloria







Kommentarer

Populära inlägg