"Mer gärningar!" Men av vilket slag?

Lyssnade till en talare som uppmuntrade oss som troende till att GÖRA lite mer - att vi är frälsta av nåd men att vi också är kallade till gärningar av allehanda slag! Mindre solstol och hängmatta och mer handling! "Tron utan gärningar är död" skriver Jakob så det finns väl all anledning att ifrågasätta en kristendom som bara handlar om allmänt mys. MEN....Är det vi som efter eget huvud skall prestera och leverera efter bästa förmåga... eller är det Kristus i oss? Så här säger Paulus; "Jag vågar inte tala om annat än det som Kristus har utfört genom mig för att hedningarna skulle föras till lydnad, genom ord och gärning, genom kraften i tecken och under, genom Andens kraft. Så har jag från Jerusalem och runt omkring ända till Illyrien överallt predikat Kristi evangelium." (Rom 15:18)

Vilka slags gärningar var det Jesus syftade på när han säger att den som tror på honom "skall utföra de gärningar som jag gör?"(Joh 14:12) Kan det ha varit något annat än Andens? "Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig.. " Gärningar gjorda i köttet kan säkerligen stilla det religiösa samvetet men är det de gärningar Bibeln, apostlagärningarana talar om? "Ni skall få kraft när den Helige Ande kommer över er och ni skall bli mina vittnen.." (Apg 1:8)

Att tjäna Gud i Andens kraft är alltså också nåd och något vi lika lite som frälsningen kan berömma oss av. När inte heller Jesus gick omkring och gjorde saker på egen hand - varför ska då vi? Jesus svarade dem: "Amen, amen säger jag er: Sonen kan inte göra något av sig själv, utan endast det han ser Fadern göra. Ty vad Fadern gör, det gör Sonen".(Joh 5:19) De egna gärningarna hör religionen och självförhärligandet till och som Paulus kämpade emot med näbbar och klor. "Han som ger er Anden och gör underverk bland er, gör han det för att ni håller lagen eller för att ni lyssnar i tro, liksom Abraham" (Gal 3:5)Tror att om vi vill se Kristi gärningar ibland oss får vi också gå hans väg, Andens. För är inte risken annars att vi bygger med "strå, gräs och halm.." ? Det den mänskliga styrkan kan åstadkomma liknas ju i Skriften vid blommorna och gräset som vissnar..Dvs av ringa evighetsvärde.

Kanske är det så att det är först när vi har stillat oss från våra egna gärningar, insett vår egen fattigdom och nakenhet - och vår förtröstan är riktad enbart till honom som de verkliga gärningarna kommer att ske? Genom den Ande som kommer vår svaghet till hjälp?

"Ty så säger Herren HERREN, Israels Helige: "Om ni vänder om och är stilla skall ni bli frälsta. Genom stillhet och förtröstan blir ni starka." Men ni vill inte
." (Jes 30:15)



Soli Deo Gloria

Kommentarer

Populära inlägg