Falska apostlar

Varför predikas det så sällan utifrån sammanhanget där Paulus tar upp ämnet falska apostlar (2 Kor 2:11)? Sammanhang där maktmänniskor likt rovlystna vargar håller församlingar och enskilda i sitt grepp har väl inte saknats genom historiens lopp? Vittnesbörd om kontroll och manipulation (vilket kännetecknar det falska evangeliet enligt Paulus, Gal 2:4) kommer fram med jämna mellanrum. Jesu varning till sina lärjungar gällande falska profeter borde väl också göra att vi var på vår vakt. Ett ord som måhända i dessa dagar fått dåligt rykte pga överdrivet nitiska felfinnare, men kan det därför få oss att slå oss till ro och stiga ner från "vakttornet"?

"Jesus svarade dem: "Se till att ingen bedrar er. Ty många skall komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall leda många vilse" (Matt 24:5)

Församlingen i Korinth hade tydligen blivit bedragna av maktmänniskor vilka utgav sig för att vara apostlar. Ett försök som dock Paulus såg igenom och försökte varna för.
"Sådana som de är falska apostlar, ohederliga arbetare, och uppträder som Kristi apostlar. Och det är inget att förvåna sig över. Satan själv gör sig lik en ljusets ängel. Därför är det inte underligt att också hans tjänare uppträder som tjänare åt rättfärdigheten. Men de kommer att få det slut som de förtjänar"(2 Kor 11:14-15)

Är behovet av att skilja mellan andarna mindre idag? Varför är det så tyst från ledande kristet håll i ämnet? Har de blivit skrämda till tystnad av vargylen? Eller har de likt den lejde herden (Joh 10:1) flytt för vargen och lämnat fårfållan öppen med sargade och slagna får bakom sig?

"Jag är den gode herden. Den gode herden ger sitt liv för fåren. Den som är lejd och inte är en herde med egna får, han överger fåren och flyr, när han ser vargen komma. Och vargen river dem och skingrar hjorden." (Joh 10:12)


Soli Deo Gloria

Kommentarer

Populära inlägg