Dopet i Helig Ande och eld

Det verkar som förkunnelsen om andedopet har hamnat i skymundan numera? Eller anser vi den inte nödvändig? Vi kanske har omprövat teologin kring Andens dop? Någon ytterligare erfarenhet utöver bekännelsen till Kristus Jesus kanske inte behövs? Får vi inte den Helige Ande när vi kommer till tro? Dessa frågor har väl dryftats genom den kristna historien och vi får väl ha respekt för de olika uppfattningarna..

Inom pingströrelsen har tungotal kanske ibland överbetonats som ett tecken på andeuppfyllelsen..Har själv erfarenhet av "andlig prestationsångest" i frågan och förstått att även andra har upplevt det så - likväl har väl insikten om behovet av Andens kraft i och över den troende varit ett arv i pingströrelsen väl värt att bekänna sig till?. "Han skall döpa er i Helig Ande och eld.." - Johannes döparens beskrivning av Jesu uppdrag.(Matt 3:11)

Tydligen ansågs andeuppfyllelsen med åtföljande tecken som det förväntade i den tidiga kyrkan. "Tog ni emot den Helige Ande när ni kom till tro?" frågar Paulus lärjungarna i Efesos. (Apg 19:6)

"De svarade honom: "Nej, vi har inte ens hört att den helige Ande har blivit utgjuten." Då frågade han: "Vilket dop blev ni döpta med?" De svarade: "Med Johannes dop." Paulus sade: "Johannes döpte med omvändelsens dop och uppmanade folket att tro på den som kom efter honom, det vill säga på Jesus." När de fick höra detta döptes de i Herren Jesu namn. Och när Paulus lade händerna på dem, kom den helige Ande över dem, och de talade med tungor och profeterade. "

Nu skulle man ju kunna hävda att det var för att de inte var döpta i Jesu namn som de inte fått Anden. Men tydligen ville det också till att Paulus lade händerna på dem för att de skull bli uppfyllda av Anden. Även Paulus tycks ju ha haft denna erfarenhet i samband med sin omvändelse. (Apg 9:17)

"Då gick Ananias, och när han kom in i huset lade han händerna på honom och sade: "Saul, min broder, Herren Jesus som visade sig för dig på vägen hit, han har sänt mig för att du skall kunna se igen och uppfyllas av den helige Ande."

Likaså i Apg 8 läser vi ju om hur apostlarna reser ner till samarien för att lägga händerna på de som kommit till tro för att de skulle få den Helige Ande: ".Apostlarna lade då händerna på dem, och de tog emot den helige Ande." Prioriterad fråga tydligen för de första kristna. Att det var genom apostlarnas handpåläggning som Anden förmedlades blev ju också trollkarlen Simon vittne till men avvisas av Petrus för sina felaktiga motiv.

Även lärjungarna som fick ta emot Anden vid den sista måltiden fick ju ändå uppmaningen: "Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har utlovat, det som ni har hört av mig. Ty Johannes döpte med vatten, men ni skall om några dagar bli döpta i den helige Ande." Apg 1:8. Från att ha varit fruktande lärjungar fylldes de med frimodighet och kraft.. Andedopet - den erfarenhet där Anden "överskuggar" vårt mänskliga tillkortakommande så att vi kan tjäna Gud i Jesu efterföljd? "Herrens Ande är över mig ty han har smort mig till att predika glädjens bud." (Luk 4:18)

Denna Andens kraft och verklighet, hur ser den ut för oss i dag då? Är den lika prioriterad för oss så som den var för apostlarna? Eller nöjer vi oss kanske med ett "sken av Gudsfruktan" ? Nog behöver vi mer av Andens kraft ? Låta oss uppfyllas gång på gång?

Vad kan vi åstadkomma för Guds rike utan Andens kraft och närvaro i våra liv? I Gamla testamentet läser vi att profeterna, prästerna och kungarna smordes till tjänst och därmed skickliggjordes för sina uppdrag. Då vår strid inte är mot varelser av kött och blod, hur skall vi kunna driva fiendens härar på flykt med mänskliga vapen, mänsklig "begåvning" och styrka? Ärtbössor mot kanoner? "Av frukten känner man trädet " sade Jesus ..Vad får vi för resultat i all vår verksamhet? "Filippus kom ner till staden Samaria och predikade Kristus för folket. Och de höll sig endräktigt till det som Filippus predikade, när de hörde och såg de tecken som han gjorde. Ty under höga skrik for orena andar ut ur många människor, och många lama och lytta botades. Och det blev stor glädje i den staden."( Apg 8:5) Hur ser det ut för oss ? Segrar vi över kött och frestelser eller lider vi ständiga nederlag? Hur ser det ut med vårt vittnesbörd?

Inser vi vårt behov av Anden? Eller väljer vi kanske att gå med i den "framgångsrika kyrkan" med den väldigt duktige pastorn som tycks vara så smord?

Men var det vad Jesus uppmanade till? "Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte."(Matt 24:23)

"Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns."
(Apg 1:8)

Gloria à Dios






Kommentarer

Populära inlägg