Livets ord - Guds idé eller..? (2)



Livets ords församling - en idé född av den mänskliga tanken eller av Gud? "Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande"; (Joh 3:6) Ulf Ekman - sänd av Gud eller av egna ambitioner? Är hans position i kristenheten Gudagiven eller är den i stora drag regisserad av honom själv? Om det är Gud som givit Ulf Ekman den position han har idag, bör väl inte "grindvakten" tveka att öppna grinden för herden. (Joh 10) Men är det så självklart?

"När han har fört ut alla sina får, går han före dem, och fåren följer honom, därför att de känner igen hans röst.  Men en främling följer de inte, utan flyr bort från honom, därför att de inte känner igen främlingars röst." Denna liknelse framställde Jesus för dem, men de förstod inte vad det var han talade om". (Joh 10)

"Det är inte den som rekommenderar sig själv som består provet, utan den som Herren rekommenderar." (2 Kor 10:18)

Har genom åren förundrats över hur Ulf Ekman marknadsfört sig själv via den plattform som han själv byggt upp. Vare sig det gäller böcker, tidsskrifter, övrig media, konferenser - marknadsförs Ekman som den store aposteln eller profeten. Vilket givetvis han är i sin fulla rätt att göra. Vi lever i ett fritt land tack och lov. Men kännetecknar detta agerande, denna marknadsföring av sig själv Kristi anda och vittnesbörd?

"Fastän han var till i Gudsgestalt,
räknade han inte tillvaron som Gud såsom segerbyte utan utgav sig själv
genom att anta en tjänares gestalt
då han blev människa."
(Fil 2:6)

Innebär det att efterlikna Kristus (Imitatio Christi) att följa Ulf Ekman? Går han före i frågan om Kristuslikhet? Om inte kan jag inte se varför han skall vara en förebild för kristenheten i vårt land.

"Den som talar av sig själv söker sin egen ära, men den som söker hans ära som har sänt honom, han talar sanning, och ingen orättfärdighet finns i honom." Jesus, Joh 7:8
Paulus :"För min del vill jag aldrig berömma mig av något annat än vår Herre Jesu Kristi kors, genom vilket världen är korsfäst för mig och jag för världen." (Gal 6:14)

Vilka belägg finns i skriften för att ge sig själv den betydelse så som Ulf Ekman har gjort?  Kännetecknar det Andens verk eller de egna ambitionernas? "Han skall förhärliga mig," säger Jesus om Anden. Om inte Jesus Kristus är i fokus,i centrum, finns väl all anledning att betvivla att det är Anden som är inspirationen och drivkraften? Anden förhärligar alltid Kristus (1 Kor 12:1) tycks vara budskapet Paulus vill förmedla till församlingen i Korinth vilka fått påhälsning av "väldiga apostlar":

"Jag har trolovat er med en enda man, för att föra fram en ren jungfru inför Kristus.  Men jag är rädd för att liksom ormen med sin list bedrog Eva, så skall också era sinnen fördärvas och vändas bort från den uppriktiga och rena troheten mot Kristus. Ty om någon kommer till er och predikar en annan Jesus än den vi har predikat, eller om ni tar emot en främmande ande eller ett främmande evangelium som ni tidigare inte tagit emot, då fördrar ni det bara alltför väl."( 2 Kor 11:1)

Vem är du själv då kanske någon undrar som läser dessa rader. Vad har du åstadkommit? Har du någon "megakyrka" att visa upp? Ingalunda är mitt svar. Jag är bara en Bibelläsare och det enda jag har att hänvisa till är att "det står skrivet". Kanske den som är utan prestationer och stora verk inte har "rätt" att uttala sig - eller?

"Den som har gärningar att peka på får sin lön, inte av nåd utan som något han har förtjänat. Men den som utan att bygga på gärningar tror på honom som förklarar den ogudaktige rättfärdig, honom räknas hans tro till rättfärdighet" (Rom 4:4)

"När de mäter sig med sig själva och jämför sig med sig själva, förstår de ingenting."(2 Kor 10.12)

I Galaterbrevet 4:23 undervisar ju Paulus om två "förbund" med Isak och Ismael som exempel. Abraham och Sara hade tröttnat på att vänta på löftets uppfyllelse och sökte genom en mänsklig lösning att "hjälpa Gud"på traven. Ett försök som dock inte blev så lyckat. Konflikt och strid följde i spåren och till slut tvingas Abraham att skicka iväg slavinnan och hennes son.

"Slavinnans son var född av mänsklig vilja, den fria hustruns son däremot i kraft av ett löfte. Detta har en djupare mening: de två kvinnorna betecknar två förbund. Det ena kommer från berget Sinai och föder sina barn i slaveri, det är Hagar...Men det himmelska Jerusalem är fritt, och det är vår moder."

Vilka slutsatser kan man dra av detta sammanhang? Att hur väl man än vill så blir mänskliga lösningar oftast det största hindret för Guds planer och att kontroll och ofrihet följer i dess spår? Att Gud inte tar "kött till arm åt sig" och inte delar sin ära med någon annan? När skall vi inse att all vår egen rättfärdighet är så som en smutsig klädnad inför honom? (Jes 64:6)

"Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. " (Rom 11:36)

Så enligt vilken princip har då Livets Ord blivit till? Är Livets ord en Ismael eller en Isak? Vilken frukt har präglat rörelsen? Andens? "Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet.".Eller köttets? "Splittringar, villoläror.."? (Gal 5)

"Hela skriften handlar om mig" Luk 24:27 sade Jesus. Det står ju var och en fritt att anse att Livets ord är ett sammanhang som förhärligar Jesus och där Guds vilja råder. Själv ser jag ett förhärligande och upphöjande av människor som mer för tankarna till självhävdelse och självupphöjelse (Jes 14:13) än det sinnelag som vi uppmuntras till att efterlikna, Jesu Kristi. Han vars namn är upphöjt över alla andra namn och för vilken alla knän en dag skall böjas, "och varje tunga bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herren" (Fil 2:6)

"Och till hans namn
skall folken sätta sitt hopp"
Matt 12:21



Soli Deo Gloria





Kommentarer

Populära inlägg