Mind control i församlingen?


Margareta Singer beskriver i sin bok "Cults in Our Midst" (1995, ny upplaga 2003) sina 6 kriterier för thought reform:

1 Hålla en person ovetande om vad som pågår och vad som händer.
2 Kontrollera en persons tid och om möjligt dennes fysiska miljö.
3 Skapa en känsla av maktlöshet, hemlig rädsla och beroende.
4 Undertryck av personens gamla beteende och attityd.
5 Ingjuta nya beteenden och attityder.
6 Föra fram ett slutet system av logik, inte tillåta kritik.
(Wikipedia)

Förekommer mind control i kyrkan? Förmodligen inte i någon större omfattning, men kanske det finns en och annan predikant som använder sig av tekniken - ett och annat sammanhang där de egna intressena har kommit före Herrens? Där det genom manipulation och diverse knep planteras en verlighetsuppfattning som är i linje med avsändarens syfte och vilja snarare än Guds? Självfallet med Bibeln som utgångspunkt. Jesu möte med djävulen i öknen - ett exempel på avancerat försök till mind control av lögnens fader, ormen?

"Sedan förde djävulen honom till Jerusalem och ställde honom på tempelmurens utsprång och sade till honom: "Är du Guds Son, så kasta dig ner härifrån! Det står skrivet: Han skall befalla sina änglar att skydda dig, och De skall bära dig på händerna, så att du inte stöter din fot mot någon sten." Jesus svarade honom: "Det är sagt: Du skall inte fresta Herren din Gud."
(Luk 4:9)

Att "stå på" diverse Bibelord och blunda för verkligheten ,sanningen, är nog snarare liktydigt med att fresta Gud än uttryck för stor tro. "De tar det lätt med att hela mitt folks skada och säger: "Allt står väl till, allt står väl till". Men allt står inte väl till" (Jer 6:14) Man kanske skulle kunna kalla mind control som lögnens våldtäktsförsök på sanningen? "Men ormen var listigare än alla markens djur som HERREN Gud hade gjort. Han sade till kvinnan: "Har Gud verkligen sagt: Ni får inte äta av alla träd i lustgården?" (1 Mos 3:1)

Att byta ut sanningen mot lögnen är väl förutsättningen för att ondskan ska få utrymme att agera - och regera. Jesus har följande att säga om djävulens natur och väsen, föga smickrande: "Ni har djävulen till er fader. Och vad er fader har begär till, det vill ni göra. Han har varit en mördare från början och har aldrig stått på sanningens sida, eftersom sanning inte finns i honom. När han talar lögn, talar han av sitt eget, ty han är en lögnare, ja, lögnens fader." (Joh 8:44)

Lögnen är alltså en förutsättning för ondskan i alla dess former, sanningen den grundval som Guds rike vilar på. Två principer, två riken. "Ja, för att vittna om sanningen är jag född, och därför har jag kommit till världen. Var och en som är av sanningen lyssnar till min röst." Jesus , Joh 18:37

En del av tekniken i mind control är tydligen att förhindra att mottagaren av budskapet analyserar och prövar budskapet. Kritik blir följdaktligen inte önskvärt i ett sådant sammanhang. Lydnad och lojalitet mot ledaren belönas däremot - att gapa och svälja utan att fundera på vad man stoppar i sig i full tillit till "munskänken". Att ifrågasätta är liktydigt med uppror.

Att plantera idéer och "sanningar" som inte haft någon verklighet utan byggt på lögn och manipulation har ju förekommit en och annan gång i historien. I politiska såväl som i religiösa sammanhang har "profeter" trätt fram med anspråk på att vara bärare av en alldeles särskild sanning och uppenbarelse. Hitler lyckades dupera ett helt folk och ledde dem in i ett världskrig. Sektledaren David Koresh slutade sina dagar i ett brinnande inferno tillsammans med sina efterföljare.

Välsignelsen med att älska sanningen och följa den och faran med att förkasta den är ju uppenbar i Bibelns undervisning.

"Den laglöses ankomst är ett verk av Satan och sker med stor kraft, med lögnens alla tecken och under och med all slags orättfärdighet som bedrar dem som går förlorade, eftersom de inte tog emot sanningen och älskade den, så att de kunde bli frälsta. Därför sänder Gud en kraftig villfarelse över dem så att de tror på lögnen och blir dömda, alla dessa som inte har trott på sanningen utan njutit av orättfärdigheten." 2 (Thess 2:11)

"Den som har öron han höre vad Anden säger till församlingen" (Uppb 2:11)


Soli Deo Gloria





Kommentarer

Populära inlägg