Det är fullbordat!

Det judiska templet, dess uppbyggnad kanske kan ge oss intressanta infallsvinklar på det här med att lära känna Gud, få insikt om hans vilja? Först kommer vi in på hedningarnas förgård. Här fanns inga religiösa symboler av något slag. ("Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike") För att få ljus och vägledning från Gud måste vi befinna oss på det heliga, vara försonade med Gud.

På området för det heliga fanns skådebröden, den förgyllda ljusstaken mm.(Hebr 9) Symboler för det ljus och liv som blir människan till vägledning och uppbyggelse - "Min själ blir mättad av utsökta rätter. Med jublande läppar lovsjunger min mun" Ps 63:6 Att leva av det Heliga skulle då kunna vara att tillgodogöra sig Guds ljus så som det kommer genom andra och som jag kan uppfatta med mina själsliga sinnen - "Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta" 1Kor 12:7 Profetiska tilltal blir till uppbyggelse och uppmuntran. Vi lyssnar till predikan, läser skriften och andlig litteratur. Kanske också här som den nyfödde kristne spenderar mest av sin tid, där den goda och rena mjölken leder till tillväxt och mognad. Förhoppningsvis kanske man får tillägga..Jordmånen har ju också betydelse enligt Jesus.

Sen har vi också då det allra heligaste..Där fanns inget naturligt ljus, det var mörkt, endast förbundsarken med nådastolen och det förgyllda rökelsealtaret fanns där.(Hebr 9:4) Där gick översteprästen in och fick motta Herrens tilltal direkt från tronen. En bild på uppenbarelsen från Gud i vår ande genom Anden? Visst är det härligt när Gud talar till oss genom andra. Och visst är det mer än härligt att Jesus öppnat vägen till det allra heligaste genom sitt eget blod för att vi ska kunna ha gemenskap med Gud!

"Men nu har Kristus kommit som överstepräst för det goda som vi äger. Genom det större och fullkomligare tabernakel som inte är gjort med händer, det vill säga som inte tillhör den här skapelsen, gick han en gång för alla in i det allra heligaste, inte med bockars och kalvars blod utan med sitt eget blod, och vann en evig återlösning. Om nu redan blod av bockar och tjurar och askan från en kviga, stänkt på de orena, helgar till yttre renhet, hur mycket mer skall då inte Kristi blod rena våra samveten från döda gärningar, så att vi tjänar den levande Guden. Ty Kristus har genom den evige Ande framburit sig själv som ett felfritt offer åt Gud.

Därför är Kristus medlare för ett nytt förbund, för att de kallade skulle få det utlovade eviga arvet, sedan han genom sin död hade friköpt oss från överträdelserna under det första förbundet."
Hebr 9:11-15

Det nya förbundets innebörd och verklighet - att alla som tar emot Jesu offer får nåden att lära känna Gud i det allra heligaste! , "Alla skall de känna mig, från den högste till den minste".Hebr 8:11 Gud är ande, osynlig för ögat och själen men en verklighet för den andligt pånyttfödde människan."Ni har fått barnaskapets Ande, i vilken vi ropar: "Abba!* Fader!" Rom 8:15 Vi är Guds tempel enligt den "nya" ordningen och han vill uppfylla oss med sin härlighet, sin Ande. "Gud är ande och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning."(Joh 4:23) .Bara Gud kan förvandla hjärtan och han gör det med sin Ande.

"Då vi har ett sådant hopp, går vi helt öppet till väga och gör inte som Mose, han som hängde en slöja för sitt ansikte, för att Israels barn inte skulle se hur det som bleknade försvann. Men deras sinnen blev förstockade. Än i dag finns samma slöja kvar när gamla förbundets skrifter föreläses, och den tas inte bort, först i Kristus försvinner den. Ja, än i dag ligger en slöja kvar över deras hjärtan när Mose föreläses. Men närhelst någon omvänder sig till Herren, tas slöjan bort. Herren är Anden, och där Herrens Ande är, där är frihet. Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden."
2 Kor 3:12

Fantastiskt! Värt stående ovationer! Till honom som sitter på tronen och Guds lamm...

Så var lever vi våra liv? På hedningarnas förgård får vi inget ljus, ingen som helst vägledning om Guds vilja och vi är likt vilsna får utan Herde. Sen har vi det heliga där vi får undervisning av olika Herrens tjänare på allehanda sätt. Sen har vi det allra Heligaste där Gud själv uppenbarar sig för oss i våra hjärtan! Där vi förvandlas till att bli hans avbilder, från härlighet till härlighet. Där vi likt Mose går in i uppenbarelsetältet och kommer ut strålande, förvandlade..

"I kraft av Jesu blod kan vi nu frimodigt gå in i det allra heligaste." Hebr 10:19

Så om detta var Jesu mission och uppdrag - att försona oss med vår himmelske Fader - bör ju också alla sammanhang som är präglade av hans Ande kännetecknas av samma förhållande , det nya förbundets verklighet. Åt vilket håll pekar de "andliga vägledarna?" - Anden pekar ju alltid på Kristus och hans fullbordade verk..Låter vi honom leda oss in i det allra heligaste? Eller slår vi oss ner vid någon annans stol och fötter? Någon apostel eller profet som kanske har fått en "speciell" uppenbarelse som inte finns någon annanstans? Som verkar lite utvald? DÄR kanske uppenbarelsen finns?! Andens liv "Smörjelsen"? Men borde då inte ordets varningssignaler börja blinka lite rött?

"Han svarade: "Se till att ni inte blir vilseledda. Ty många skall komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och: Tiden är nära. Men följ dem inte!" Luk 21:7

"En är medlare mellan Gud och människor, Jesus Kristus" 1 Tim 2:5

Jesus Kristus - bara Han är Guds överstepräst och apostel.

"Det är fullbordat!"



Soli Deo Gloria

Kommentarer

Populära inlägg