Enhet i Kristus eller under Påven?

En liten fundering kring ämnet enhet och Katolska kyrkan. Vad jag kan begripa så är RKK´s syn på enhet att den infinner sig när alla kyrkor och samfund är underordnade Påven. "I Påven äro vi all ett.." Förrän man underordnat sig Påve och vatikan finns ingen gemenskap, ingen kommunion. Men vad har det för Biblisk grund?

Ef 1:22 "Allt lade han under hans fötter, och honom som är huvud över allting gav han åt församlingen, som är hans kropp, fullheten av honom som uppfyller allt i alla."

"Han har låtit oss få veta sin viljas hemlighet, enligt det beslut som han hade fattat i Kristus, den plan som skulle genomföras när tiden var fullbordad: att i Kristus sammanfatta allt i himlen och på jorden." Ef 2:9

"Ty han är vår frid, han som gjorde de två till ett och rev ner skiljemuren" Ef 2:15

Är det inte Kristus som är Hörnstenen, Vinträdet - och vi som troende grenar på detta träd? (Joh 15) Är det inte villfarelse att göra en gren på vinträdet till stam och rot?! Så man kanske ska fråga sig vilka det är som bidrar till splittring egentligen? "Den ena grenen sa till den andre: Underordna dig mig för jag är en mycket större gren än du! Och jag växte fram betydligt tidigare än dig. Se så, annars blir det ingen gemenskap?"

Kan det verkligen bli en gemenskap på denna grund? Behöver inte romerska katolska kyrkan komma till insikt om vem hon är - en gren på trädet som alla andra kyrkor och att enheten är i Kristus som är Huvudet?

"Vi skall då inte längre vara barn som kastas hit och dit av vågorna och som förs bort av varje vindkast i läran, när människorna bedriver sitt falska spel och i sin list förleder till villfarelse. Vi skall i stället i kärlek hålla fast vid sanningen och i allt växa upp till honom som är huvudet, nämligen Kristus. Från honom får hela kroppen sin tillväxt. Så byggs kroppen upp i kärlek, och den fogas samman och hålls ihop genom det stöd som varje led ger, alltefter den kraft som är utmätt åt varje särskild del.
" Ef 4:14-16

Evangelisering bland katoliker är tydligen en känslig fråga för katolska kyrkan vilket då anses som proselytism.(Dagen 25/6) Men avslöjar det inte lite av vad som då prioriteras i RKK? Varför denna betoning på kyrkotillhörighet - gren - när Jesu egen uppmaning är att vi skall förbli i Honom? Hur kan RKK ha problem med att individer görs till Jesu Kristi lärjungar bara för att de evangeliserande inte tillhör nämnda kyrka? Avvisade inte Jesus det argumentet med sina lärjungar vid ett tillfälle?

"Johannes sade: "Mästare, vi såg en man som drev ut onda andar i ditt namn, och vi försökte hindra honom eftersom han inte följde med oss." Jesus sade till Johannes: "Hindra honom inte. Den som inte är emot er, han är för er." Luk 9:49

Får man inte intrycket många gånger att det är de "nyare" kyrkorna som är upphovet till splittring och att RKK likt den gamla fadern tålmodigt inväntar de upproriska barnens återvändande till "fadershuset"? Kanske det finns större skäl för självrannsakning hos RKK än vad man hittills velat påskina för att Jesu bön om enhet verkligen skall bli uppfylld? Att det först är när Kristi Kyrka underordnar sig Huvudet, Kristus, som den verkliga enheten kan infinna sig?

"Ni skall inte kalla någon på jorden er fader, ty en är er Fader, han som är i himlen" Matt23:9

"Alla är ni ett i Kristus Jesus." Gal3:28

"Förbli i mig, så förblir jag i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv, utan endast om den förblir i vinstocken, så kan inte heller ni det, om ni inte förblir i mig. Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra." Joh 15:5

"Låt det ni har hört från början förbli i er. Om det som ni har hört från början förblir i er, kommer ni också att förbli i Sonen och i Fadern. Och detta är vad han själv lovade oss, det eviga livet. Detta har jag skrivit till er med tanke på dem som försöker leda er vilse." 1 Joh 2:26

"Den som har Sonen har livet. Den som inte har Guds Son har inte livet."
1Joh 5:12



Soli Deo Gloria

Kommentarer

  1. Bra skrivet unge man!

    Inget ont om människorna i RKK, de har ju blivit lurade av den katolska läran, men katolicismen och allt vad det innebär vill då int jag ha med att göra!

    SvaraRadera
  2. Tack ska du ha Skånebloggarn! Ja när man funderar över RKK´s självbild blir man nästan lite förtretad. Varför måste alla sitta på samma(RKK´s) gren och "kvittra"?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg