Entreprenören och Guds rike

Var Jesus en entrepenör?

"En entreprenör är ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. I vidare bemärkelse används termen om en person som är drivande och arbetar hårt för att nå framgång."(Wikipedia).

Entreprenörer är väl både nyttiga och nödvändiga för samhällets utveckling -men vilken plats har de i Guds rike?
Var måhända Kain den förste entrprenören som försökte behaga Gud genom de egna gärningarna - om man nu får vara lite provokativ ? Vars "offer" blev till en evig bild på att vi aldrig blir rättfärdiga genom gärningar, endast genom tron ?

"Ty av nåd är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det."Ef 2:8

"Varken med styrka eller makt utan med min ande,säger Herren Sebaot."Sak 4:6

Tror för egen del att det finns plats för entreprenörskapets värdefulla gåva i Guds rike, men man kanske kan fundera kring vilken roll den skall ha? Ledande eller "betjänande?" När Jesus "saligförklarar" Petrus inför dennes bekännelse av honom som Messias och Guds Son, var det ju inte på grund av dennes entreprenöranda - "Låt oss bygga tre hyddor" - utan Jesu "jubel" hade ju andra orsaker. "Salig är du Simon bar Jona, ty ingen av kött och blod har uppenbarat detta för dig, utan min fader som är i himmelen".Matt 16:17 Utifrån Petri uppenbarelse - given av Fadern om vem Jesus var blev han kvalificerad till att vara med och bygga Jesu kyrka.

En relation till Fadern i Ande och sanning verkar altså vara en förutsättning för att vara en himmelrikets byggare. För entreprenörer såväl som för andra.
"Vem utom anden i människan vet vad som finns i människan? Ingen utom Guds ande vet heller vad som finns i Gud.Och vi har inte fått världens ande utan Anden som kommer från Gud, för att vi skall veta vilka gåvor Gud har gett oss." 1 Kor 2:11

Entreprenörskap i all ära men det tycks ändå inte vara den främsta kvalifikationen för dem som Gud kallar, som sagt. Jesu tolv lärjungar kanske är exempel på det? Hade inte några goda entreprenörer fixat fram lite extra bröd vid tillfället då folkmassorna var hungriga? Tvärtom tycks de stå lite handfallna.. Men det kanske var det som var meningen? Att de i den egna begränsningen, svagheten, skulle lära sig en annan väg?

Var det så att Jesus kanske sökte tro hos sina lärjungar, och inte entreprenöranda? Känns som han talar lite mer om tro än något tannat.."Sannerligen, om ni har tro så stor som ett senapskorn kan ni säga till det här berget: Flytta dig dit bort, och det kommer att flytta sig. Ingenting blir omöjligt för er." Matt 17.20 Så där entreprenören förlitar sig på de egna resurserna är lärjungens väg en annan - trons. En tro vars effekt vida övergår den mänskliga förmågan och kapaciteten och istället förenar sig med Guds - för vilken allting är möjligt! Som förlöser Guds Andes kraft in i situationer som mänskligt sätt är hopplösa, omöjliga.

"Ty den som vill nalkas Gud måste tro att han finns och att han lönar dem som söker honom."Hebr 11:6

"Men Människosonen, skall han finna någon tro här på jorden när han kommer?"
Luk 18:8

Kommentarer

Populära inlägg