Illusioner och bländverk

Fängslande talare har man ju hört talas om. För att inte säga "trollbindande" sådana. Intressant uttryck.. "Vilka dårar ni är, ni galater! Vem har förhäxat er?" skriver Paulus indignerat till galaterna där tydligen någon återigen "lyckats" med att vända bort fokuset från trons upphovsman och fullkomnare till förmån för någon, något annat. "Ni har ju ändå fått Jesus Kristus framställd för era ögon som korsfäst." Gal 3:1.

Diverse herrar med trollbindande förmågor och vilseledande manövrar har väl funnits genom historien, vissa mindre trevliga än andra kanske. "Se upp så att ingen bedrar er" Matt 24:4 - Jesu varning till sina lärjungar inför hans återkomst.Läste på en blogg att trolldom i allt syftar till att "böja verkligheten efter sin egen vilja". Ett lärjungaskap utan kors kanske hamnar i det tillståndet av "trolldom"? "Den som inte bär sitt kors och följer efter mig kan inte vara min lärjunge".

Där den egna vinsten och välsignelsen blir orsak till att följa Jesus finns väl ingen större skillnad på vad Simon trollkarlen sysslade med - eller Bileam? - som "älskade vad han kunde lura till sig" 2 Petr 2:15. Eller kung Saul, vars olydnad och upproriskhet så småningom förde honom till häxans hus, desperat efter vägledning. "Nej,lydnad är bättre än offer, hörsamhet bättre än baggars fett." Profeten Samuel ryckte manteln av Saul och hans Konungatjänst fick en ände.

"Älskar Herren offergåvor
lika mycket som lydnad?
Nej, lydnad är bättre än offer,
hörsamhet bättre än baggars fett.
Trots är synd liksom svartkonst är synd,
övermod synd liksom avgudadyrkan.
Du har förkastat Herrens ord,
och han har förkastat dig:
du skall ej längre vara konung.".
1 Sam 15:23

Ett annat exempel på en trollbindande herre finner vi ju i apg 8:

"Men där fanns en man vid namn Simon som bedrev trolldom och som hade fått folket i Samarien att häpna. Han gav sig ut för att vara något stort och fick alla med sig, hög som låg, och de sade: "Han är Guds kraft, den som kallas Den stora kraften." De slöt upp kring honom därför att han länge hade hänfört dem med sina trollkonster."

Trollbindande talare gör sig själva ett namn. Får med sig skarorna med hänförande konster. Men i mötet med evangeliets kraft avslöjas sensationsmakandet.. "På frukten känner man trädet" sade Jesus.

Vem blir förhärligad, vem hamnar i centrum? Vems intressen blir tillgodosedda? "Han skall förhärliga mig" sade Jesus om Anden.
"Den som talar av sig själv söker sin egen ära. Men den som söker hans ära som har sänt honom, han talar sanning, och det finns ingen orättfärdighet hos honom."
Joh 7:18

Man kanske kan säga att Simon uppehöll illusionen av att ära Gud? I praktiken var det dock han själv och de egna intressen som var i centrum..Så det kanske inte räcker med att omge sig med religiös vokabulär och allehanda "offer" om motivet är den egna upphöjelsen och äran ? Det kanske inte räcker med ett kors på kyrkväggen som garant för att Guds vilja sker och att Jesus är den som blir upphöjd? Där illusionen är rådande går äran ändå oavkortat till människor om än så med dånande lovsånger i bakgrunden. Eller pampiga orgeltoner..

"Inte alla som säger ’Herre, herre’ till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja." Matt 7:21

Men ära vare Gud, till och med för trollkarlar finns det nåd! Simon kom till tro och vek inte från filippos sida. Tyvärr verkar det ju ändå som han fortfarande hade egenintressena kvar då han erbjöd apostlarna pengar för att få den "makt" som de hade..

"Ett illfundigt och bedrägligt ting är hjärtat" var det väl Jeremia som sade.

Liksom hjärtat är en av de viktigaste kroppsdelarna i kroppen för vårt fysiska välbefinnande kanske hjärtats motiv och avsikter är av större vikt för bedömningen av vårt andliga tillstånd än vad vi vill tillstå?

"Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar. Ingenting kan döljas för honom, allt skapat ligger naket och blottat för hans öga. Och inför honom är det vi skall avlägga räkenskap." Hebr 4:12

Soli Deo Gloria!

Kommentarer

Populära inlägg