Evangeliet enligt mammon

Kärleken till pengar tycks ha följt människan genom historien. Vem har inte drömt om att hitta den där skattkistan eller hoppats på att legenden om rikedomen vid regnbågens fot skulle vara en verklighet? Eller drömt om den stora vinsten på Lotto? Att mötas av beundrande blickar när man kliver ur bilen i strålkastarskenet utanför casinot - och kanske känna sig som en "gud"? Denna frestelse till världslig rikedom och prakt fick ju även vår Herre möta.

"Då förde djävulen honom högt upp och visade honom för ett ögonblick alla riken i världen och sade: "Dessa rikens hela makt och härlighet vill jag ge dig, ty åt mig har den överlämnats och jag ger den åt vem jag vill" Luk 4:5

Jesus avstod som vi vet "erbjudandet" och valde istället att anta en tjänares gestalt. Den som söker denna världens rikedom och prakt kanske skulle fundera på vilken planhalva han befinner sig på? Vilken ande han låter sig drivas och inspireras av? "Ty åt mig har den överlämnats" yttrades ju inte av Jesus. Aposteln Johannes kastar ytterligare ljus i frågan om lärjungaskap och förhållandet till rikedomens frestelse:

"Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om någon älskar världen, finns inte Faderns kärlek i honom. Ty allt som finns i världen, köttets begär och ögonens begär och högmod över livets goda, det kommer inte från Fadern utan från världen."
1Joh 2:15-17

Om rikedomens frestelse inte kommer från Fadern utan från världen och den som har världen i sitt våld - finns väl alla skäl för oss som troende att i Jesu efterföljd inte gå den vägen? Men det är klart - hur var det nu med Abraham? Blev inte han väldigt rik? Trons Fader och allt..."Kanske jag med" tänkte Gollum vars ögon smalnade till vid tanken på stundande makt och rikedom..(Om Gollum kanske hade lyssnat till det evangelium som lovar guld och gröna skogar.)

Nej den vägen är nog tyvärr stängd för den som vill följa Bibeln.

Aposteln Paulus:

"Om någon ger en falsk undervisning och inte håller sig till vår Herre Jesu Kristi sunda ord och till den lära som hör till gudsfruktan, så är han högmodig och begriper ingenting. Han har bara en sjuklig lust att diskutera och strida om ord. Sådant väcker avund, kiv, smädelser och misstankar och leder till ständiga tvister mellan människor som är fördärvade i sitt sinne och har vänt sig bort från sanningen, och som menar att gudsfruktan är en god affär. Ja, gudsfruktan i förening med ett förnöjt sinne är verkligen en stor vinning. Vi har ju inte fört något med oss in i världen, inte heller kan vi ta med oss något härifrån. Har vi mat och kläder skall vi vara nöjda med det. Men de som vill bli rika, de råkar ut för frestelser och snaror och många oförnuftiga och skadliga begär, som störtar människor i fördärv och undergång. Ty kärlek till pengar är en rot till allt ont. I sitt begär efter pengar har somliga kommit bort från tron och vållat sig själva mycket lidande. Men du gudsman, håll dig borta från sådant! Sträva efter rättfärdighet, gudsfruktan, tro, kärlek, uthållighet och ödmjukhet. 1Tim 6:3-11

Falsk och osund undervisning. "Fördärvat sinne"..

Inga superlativ direkt från Paulus för en förkunnelse som lovar rikedom till sina efterföljare. Så hur har det "evangeliet" kunnat smyga sig in i församlingen i dessa dagar? Samme gamle frestare? Förmodligen..

Undrar vilken Jesu reaktion hade varit om han kommit till sitt tempel- kyrkan - idag? Hade han sagt sitt amen till detta för öronen så kittlande budskap om rikedom och världslig framgång ? Eller hade han kanske än en gång greppat piskan? Tror på det senare för egen del..

Judarnas påsk närmade sig, och Jesus gick upp till Jerusalem. I templet fann han dem som sålde oxar, får och duvor, och sådana som satt där och växlade pengar. Då gjorde han en piska av rep och drev ut allesammans ur templet med deras får och oxar. Han slog ut penningväxlarnas mynt och välte omkull deras bord, och till dem som sålde duvor sade han: "Ta bort det här! Gör inte min Faders hus till en saluhall!" Hans lärjungar kom då ihåg att det stod skrivet: Iver för ditt hus skall förtära mig. Joh 2:13-17

Till sist - Herrens hälsning genom Hesekiel till fursten över Tyrus:

"I Eden, Guds lustgård, var du, höljd i alla slags ädelstenar: karneol, topas och kalcedon, krysolit, onyx och jaspis, safir, karbunkel och smaragd. Med guld var dina tamburiner och flöjter utsmyckade, framställda den dag du skapades. Du var en smord, beskyddande kerub, och jag hade satt dig på Guds heliga berg. Där gick du omkring bland gnistrande stenar.
Du var fullkomlig på alla dina vägar från den dag då du skapades, till dess att orättfärdighet blev funnen hos dig.


...Eftersom ditt hjärta var högmodigt på grund av din skönhet, och du fördärvade din visdom på grund av din prakt, kastade jag ner dig till jorden och utlämnade dig åt kungar till att beskådas." Hes 28.13-15

Ty riket är ditt, och makten och härligheten, i evigheters evighet, amen.

Kommentarer

  1. Staffan!

    Det finns ett ord om ögonens begärelse, alltså begär av det vi ser, ex en ny dator, ny bil, ja vad som helst som vi ser på och begär, detta är av världen.
    Men en människa som vill följa Jesus blir avklädd allt detta, även illusionen om rikedomens frihet och trygghet.
    Är man dock inte uppmärksam på andens signaler, eller om man är okänslig, så är det nog lätt att bli inlurad i det falska rikedomsevangeliet!

    Bj

    SvaraRadera
  2. Hej Björn! Ja ett budskap som kittlar fint i öronen får man nog kalla det "evangeliet".."Där din skatt är kommer också ditt hjärta att vara".
    Shalom!

    SvaraRadera
  3. En bra predikan i ämnet.
    http://www.youtube.com/watch?v=trhfhxB-1yA

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg